Gamblingul, vulnerabil în fața fenomenului spălării banilor

Comisia Europeană a ridicat nivelul de alertă în ceea ce privește spălarea banilor prin intermediul jocurilor de noroc, recomandând praguri mai mici de retrageri pentru demararea unor anchete asupra traseului banilor.

Acest organism efectuează periodic evaluări transnaționale, determinând riscul de spălare a banilor și de finanțare a terorismului pe întreg teritoriul Uniunii Europene, în diverse sectoare. În 2022, s-a făcut o a treia evaluare de asemenea natură, după cele din 2017 și 2019. Pe lângă observațiile referitoare la nivelul actual de risc, s-a verificat gradul în care au fost implementate recomandările făcute de comisie în cadrul raportului din 2019.

S-a constatat că jocurile de noroc online reprezintă un domeniu vulnerabil pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului, riscul fiind clasificat drept „foarte ridicat”, cel mai înalt nivel posibil.

Monedele digitale, un factor de risc

În ciuda mai multor măsuri bazate pe riscuri care sunt deja implementate de mulți operatori online din UE (de exemplu, sesiuni de formare împotriva spălării banilor pentru angajați, procedura de verificare a identității clientului KYC ș.a.), expunerea la riscurile de spălare a banilor în jocurile de noroc online este încă destul de ridicată, deoarece există factori semnificativi, cum ar fi acela că jucătorul „nu are față”, volume uriașe și complexe de tranzacții, precum și fluxuri financiare importante, s-a arătat într-un comunicat remis de Comisia Europeană.

Unui risc foarte mare se expun cei care joacă la agenții de pariuri și cazinouri nelicențiate. De aceea, este foarte important să alegi un operator de încredere, din lista de pe acest site. Îți recomandăm doar case de pariuri testate.

Experții Comisiei Europene au indicat că monedele digitale sunt o caracteristică importantă prin care se mărește vulnerabilitatea jocurilor de noroc în fața fenomenului spălării banilor. Comisia a remarcat, totuși, că operatorii de pe mai multe piețe s-au autoreglementat cu un grad rezonabil de succes, chiar dacă autoritățile au lipsit să ofere „claritate” industriei.

Operatorii spun că nu primesc feedback

În multe state membre, operatorii de jocuri de noroc online au dezvoltat un nivel bun de evaluare a riscurilor, deși cooperarea lor cu autoritățile competente și cu unitățile de informații financiare ar putea fi îmbunătățită. Reprezentanții operatorilor au menționat că nu primesc îndrumări clare cu privire la modul de abordare adecvată a riscurilor și au dezvăluit că trimit rapoarte de tranzacții suspecte, însă nu primesc niciun feedback din partea organelor competente.

Comisia a sugerat micșorarea pragului de alertă pentru tranzacțiile suspecte, care în prezent este de 2.000 de euro. De asemenea, există recomandarea ca statele membre să se asigure că operatorii de jocuri de noroc online organizează în mod regulat sesiuni de instruire ale personalului și ale ofițerilor de conformitate.

Riscul de spălare a banilor în poker și prin pariuri sportive a fost considerat a fi „ridicat”, în timp ce pentru loterie și aparate de sloturi a fost catalogat drept „mediu”. Pentru bingo, riscul a fost clasificat drept „scăzut”. Situația este aceeași ca la evaluarea făcută în urmă cu trei ani.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *