Noul guvern finlandez și-a propus să facă o schimbare majoră în legislația care privește jocurile de noroc. Autoritățile de la Helsinki au anunțat că, până la finalul anului 2026, se va trece de la sistemul de monopol deținut de stat la unul bazat pe mecanism de licențiere, așa cum există în majoritatea țărilor europene.
Potrivit reprezentanților Executivului finlandez, scopul reformei este de a preveni „daunele financiare și sociale” asociate cu jocurile de noroc. În plus, un model de licențiere ar favoriza îndreptarea pasionaților de gambling către operatorii legali.
Noul sistem de licențiere ar include atât jocurile de cazinou online, cât și pariurile sportive. Guvernul va împărți monopolul de stat al jocurilor de noroc (Veikkaus) într-un număr de companii separate în cadrul aceluiași grup, ca o primă etapă a procesului.
Ar fi vorba, practic, de o inversare a ceea ce s-a întâmplat în trecut. În anul 2017, operatorul de pariuri Veikkaus, operatorul de sloturi Raha-automaattiyhdistys și operatorul de curse de cai Fintoto au fuzionat într-o singură entitate.
Guvernul a recunoscut că a greșit strategia
După șase ani, Guvernul a recunoscut că strategia respectivă privind jocurile de noroc „nu a avut succes”. Oficialii finlandezi au declarat că rata de îndreptare a jucătorilor către „piața albă” este de numai 50%, din cauza ofertei limitate.
Susținând că reglementarea va fi „îmbunătățită” în baza unui model de licență, guvernul a precizat că autoritatea de reglementare va avea puteri și resurse suficiente pentru a implementa schimbarea. De asemenea, a fost anunțată intenția de a fi introduse măsuri pentru combaterea spălării banilor și a încălcărilor integrității sportive.
În paralel, Finlanda va stabili o platformă unică de auto-excludere pentru toate portalurile de jocuri de noroc și va avea grijă ca marketingul gamblingului să fie „moderat și responsabil în domeniul de aplicare al conținutului, al vizibilității și al frecvenței”.
„Introducerea modelului de licență trebuie să se bazeze pe o investigare atentă a efectelor sociale ale reformei și mai ales a efectelor acesteia asupra prevalenței problemelor legate de jocurile de noroc”, a spus guvernul.
„Suntem încântați să vedem cum guvernul a recunoscut nevoia de a ne reînnoi sistemul de jocuri de noroc la realitățile tehnologiei actuale”, a apreciat Mika Kuismanen, directorul executiv al asociației comerciale finlandeze de jocuri de noroc online Rahapeliala.
Acesta a fost de părere că reforma întărește concurența loială și protejează interesele societății și ale jucătorilor: „Reforma sistemului de jocuri de noroc este un exemplu excelent al modului în care schimbările structurale pot fi implementate într-un mod responsabil din punct de vedere economic și social, atunci când există suficient curaj”.