Veikkaus, compania de stat finlandeză care deține monopol asupra jocurilor de noroc, și-a reiterat susținerea pentru introducerea unui model de licențiere în industria gamblingului. Potrivit oficialilor, acesta ar fi cel mai eficient mod de a îndrepta clienții platformelor pirat spre o activitate legală.
Conform noului sistem planificat, companiile private ar putea aplica pentru o licență de pariuri sportive și cazinouri online până în 2026. Guvernul intenționează să instituie un sistem național de auto-excludere, să împuternicească autoritatea de reglementare cu resurse suficiente și să pună în aplicare noi măsuri pentru combaterea spălării banilor și a integrității sportive.
„Cel mai important este că mai multe jocuri de noroc pot fi canalizate în oferte licențiate decât înainte și credem că sistemul de licențiere sprijină cel mai bine acest obiectiv, precum și dezvoltarea unui joc de noroc mai responsabil”, a declarat Olli Sarekoski, CEO-ul Veikkaus, adăugând că operatorul de stat este „pregătit strategic” să își dezvolte afacerea, indiferent de sistemul de reglementare din domeniu.
Cu toate acestea, Sarekoski a recunoscut că schimbarea cadrului legislativ necesită reînnoire și dezvoltare atât din partea Veikkaus, cât și din partea oamenilor din cadrul companiei.
Pentru perioada de șase luni încheiată la 30 iunie, Veikkaus a înregistrat venituri de 519,3 milioane euro, în creștere cu 1,0% față de perioada similară a anului precedent. Cifra se referă atât la afacerea B2C (Business to Customer), cât și la segmentul B2B (Business to Business), reprezentat de Fennica Gaming, care a raportat o cifră de afaceri de 300.000 de euro. Fennica Gaming furnizează produse de loterie online operatorilor din Europa.
Segmentul de cazinouri online al lui Veikkaus a fost un motor al rezultatelor mai bune, crescând cu 9,4%, până la 93,2 milioane de euro în primul semestru. Situația este explicată prin lansarea unor jocuri de succes.
„Rezultatul și performanța lui Veikkaus în prima jumătate a anului au fost cele așteptate și putem fi mulțumiți de acestea în ansamblu. Această perioadă a fost una pozitivă, în special pe canalul digital al lui Veikkaus.”, a spus CFO Regina Sippel.
În ciuda măririi veniturilor, afacerea a înregistrat costuri mai mari, ceea ce a afectat majorarea profiturilor. Toate cheltuielile au cunoscut o ascensiune comparativ cu anul precedent, dar unele costuri au crescut mai repede decât altele. În special, costurile taxei de loterie au fost majorate cu 48,1%, la 25,9 milioane de euro, de la 17,5 milioane de euro. Cealaltă categorie de cheltuieli de afaceri a companiei, care include costurile de dezvoltare, a crescut de la 51,7 milioane de euro la 60,5 milioane.
De asemenea, costurile cu beneficiile angajaților Veikkaus au fost mi mari cu 10,2%, până la 46,0 milioane EUR, iar costurile de depreciere și amortizare ale companiei au urcat de la 16,5 milioane de euro la 17,1 milioane.
În acest context, profitul operațional a scăzut cu 6,2%, până la 310,2 milioane de euro. Afacerea a raportat un profit total de 311,9 milioane de euro. Fiind o corporație de stat, nu a plătit impozit pentru acest profit.