Măsurile luate pentru încurajarea jocului responsabil și pentru protejarea pasionaților de gambling nu sunt suficiente – au constatat autoritățile din Țările de Jos.
Efectele legii jocurilor de noroc la distanță au fost revizuite în luna septembrie, după trei ani de la reglementarea acestui domeniu. Concluziile au fost date publicității, fiind evidențiate mai multe preocupări legate de reglementările actuale.
Una dintre ideile principale este că nu a fost creată o piață durabilă și sigură, așa cum era proiectat. De asemenea, s-a descoperit că informațiile despre prevenirea dependenței nu sunt comunicate corect jucătorilor.
În rândurile recenziei au fost criticate limitele impuse la cheltuieli și acțiunile legate de obligația de diligență, în contextul în care operatorii nu sunt cel mai potrivit „organ de supraveghere”, din cauza propriilor interese comerciale.
„Într-un sistem de licențiere cu mai mulți deținători de licență, operatorii trebuie să concureze pentru cota de piață. Acest fapt creează un stimulent financiar pentru a nu implementa strict obligația de diligență (n.r. – limitarea jucătorilor cu stil de joc compulsiv). Deținătorii de licențe cu intervenții stricte ar putea pierde jucători în fața concurenței”, au considerat autorii recenziei.
Anumite măsuri de prevenire a dependenței, precum crearea Fondului de prevenire a dependenței (VPF) și schema națională de autoexcludere Cruks, au avut succes parțial, necesitând îmbunătățiri.
Pe de altă parte, în raport se arată că măsurile de protecție a datelor cu caracter personal au funcționat bine și au fost evaluate drept „bune”.
Preocupări referitoare la publicitate și la piața neagră
În cadrul segmentului de protecție a consumatorilor, au fost ridicate preocupări cu privire la publicitatea care poate încuraja jocurile de noroc excesive și poate ajunge neintenționat la grupurile vulnerabile. Această situație persistă, în ciuda interzicerii majorității reclamelor pentru jocuri de noroc pe diverse canale media, intrată în vigoare anul trecut.
Aranjarea meciurilor este o altă preocupare pentru autoritățile olandeze. Se vorbește despre un schimb de informații deficitar între autorități și asociațiile sportive. Problema este, totuși, minoră, în contextul în care evenimentele sportive trucate nu reprezintă o problemă foarte mare în Țările de Jos.
Și mai există o nemulțumire în legătură cu actualul cadrul legislativ: Asociația Olandeză pentru Jocurile de Noroc Online (NOGA) și Asociația Furnizorilor de Jocuri de Noroc Online Licențiați (VNLOK) au făcut apel pentru măsuri care să permită o monitorizare mai bună a pieței negre.
„Combaterea pieței ilegale nu se desfășoară încă așa cum se dorește, din cauza faptului că instrumentele de aplicare pe care KSA le are la dispoziție nu se potrivesc suficient cu caracteristicile acestei piețe”, au explicat reprezentanții Kansspelautoriteit (KSA).