Olanda: interdicțiile favorizează piața ilegală de gambling

Dacă se vor concretiza, modificările propuse legislației de gambling din Olanda ar face ca tot mai mulți pasionați să se îndrepte spre site-urile operatorilor ilegali. O mare parte din cei care se gândesc să treacă de la cazinourile licențiate la cele care nu funcționează legal sunt jucători vulnerabili, se arată în sondajul „Online Gaming Barometer 2024”.

Publicat de Asociația Netherlands Online Gambling Association (NOGA), sondajul anual privind jocurile de noroc olandeze a constatat o scădere a numărului de jucători expuși riscului, ca proporție din totalul clienților industriei de gambling. Există, însă, și o îngrijorare pentru ce va urma. Experții în domeniu sunt de părere că numărul jucătorilor vulnerabili va crește din nou în cazul în care autoritățile vor continua să mărească taxele și să introducă restricții radicale, precum interzicerea sloturilor online.

Sondajul a relevat că 39% dintre clienții cazinourilor sunt jucători cu probleme în 2024, comparativ cu 42% în 2023. Au fost etichetați astfel cei care au mărturisit că și-au mințit apropiații în legătură cu sumele jucate și cei care au simțit nevoia de a paria mai mult.

Când au fost întrebați dacă ar trece la un furnizor ilegal dacă furnizorul lor legal actual ar  fi supus restricțiilor, aproximativ 47% dintre jucătorii cu risc au răspuns pozitiv. Doar 25% din această categorie au declarat că ar respecta restricțiile. În cadrul grupului de risc, 48% au spus că ar schimba furnizorul dacă ar trebui să prezinte dovada veniturilor, iar 41% ar trece la un alt furnizor dacă li se va impune o limită de joc.

„Măsurile restrictive sunt contraproductive”

NOGA a avertizat că rezultatele sondajului indică o migrație certă a jucătorilor constanți către cazinourile care nu se supun legii, deci nu măresc taxele la depunere sau retragere și nu își ajustează oferta de jocuri în funcție de ce decid autoritățile. Se estimează că aproximativ 90.000 de olandezi joacă la cazinouri ilegale.

„Este important să reducem pe cât posibil dimensiunile pieței ilegale. O viitoare legislație mai strictă îi va conduce pe jucătorii cu risc către furnizorii nelicențiați. Jucătorii cu risc sunt oameni care uneori mint în privința comportamentului lor de jocuri de noroc sau pariază mai mulți bani decât și-au propus. Aceștia sunt jucători care merită protecție suplimentară. Măsurile mai stricte vor fi contraproductive”, a opinat Peter-Paul de Goeij, directorul NOGA.

La studiu au participat 2.806 olandezi cu vârsta de peste 18 ani. Li s-au adresat întrebări despre participarea la piața jocurilor de noroc, despre felul în care percep publicitatea făcută de operatori și despre dependența de gambling.

Potrivit sondajului, unul din șase olandezi (16%) a jucat online anul trecut. În 2023, procentul a fost mai mare cu 13% față de anul anterior, iar în 2022 – cu 11% față de 2021. Ca și în anii precedenți, ponderea jucătorilor este mai mare în rândul tinerilor adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani (29%).

Reprezentanții NOGA au recomandat ca autoritățile să ia măsuri pentru identificarea comportamentului de joc potențial riscant și pentru o direcționare cât mai precisă a publicității online, astfel încât mesajul să nu mai ajungă la categoriile vulnerabile.

În luna mai, un acord al coaliției de guvernare din Olanda a vizat creșterea taxei la jocurile de noroc la 37,8% de la 30,5%, cât este în prezent. De asemenea, în acest an s-a votat interzicerea jocurilor de noroc „cu risc ridicat”, aici fiind incluse sloturile online.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *