Slovacii au mizat 21,4 miliarde de euro la pariuri și cazino

Slovacii au mizat 21,4 miliarde de euro la jocuri de noroc  în 2023, potrivit autorității de reglementare din această țară. Câștigurile clienților au fost de 20,4 miliarde de euro, așadar un miliard de euro a rămas în conturile operatorilor, până la plata taxelor. Contribuțiile către stat au crescut cu peste 50 de milioane de euro de la an la an, la peste 301 de milioane de euro.

Taxa plătită de operatorii online a reprezentat 93 de milioane de euro din total, în timp ce din pariurile cu cote fixe s-au încasat 80,48 de milioane de euro. Cazinourile terestre au contribuit la stat cu 61,9 milioane de euro.

Piața online continuă să domine industria de gambling, 90% dintre slovaci preferând să parieze pe internet. Regula nu este valabilă și în ceea ce privește jocurile de loterie, pariurile online reprezentând numai 14% din totalul acestora. Slovacii sunt conservatori când vine vorba de loto și preferă să joace la agenții terestre.

Cota de impozitare pentru pariurile cu cote fixe în Slovacia este de 22% din veniturile brute pentru operatorii online și de 6% din cifra de afaceri pentru companiile terestre. Tot 22% este impozitul și pentru cazinourile online. Pentru cele stradale, 27% din venit aparține statului, iar 3 procente sunt virate către bugetul municipalității în care se află cazinoul.

Interzicerea jocurilor de noroc favorizează piața neagră

Martin Bohoš, directorul general al autorității de reglementare, a remarcat provocările continue cu care se confruntă Slovacia în combaterea operatorilor online ilegali. Totuși, statisticile arată că lupta împotriva acestora a fost „eficientă”.

Bohoš a vorbit și despre riscurile pe care și le asumă municipalitățile care intenționează să interzică jocurile de noroc, spunând că astfel de măsuri restrictive pot direcționa jucătorii către piața neagră.

„Mi-ar plăcea ca acest subiect să facă obiectul unei discuții sociale mai ample, pentru că dacă cineva interzice jocurile de noroc legale pe teritoriul unui oraș mai mare, asta nu înseamnă că locuitorii nu vor mai paria. Vor beneficia cei de pe piața neagră”, a spus Bohoš.

În mai 2023, autoritatea de reglementare a efectuat 2.511 de inspecții în timpul trimestrului I, cu 201 mai multe decât în același trimestru din 2022. Inspecțiile digitale au crescut cu 90% față de T1 2022.

Deși cazinourile terestre au contribuit cu 61,9 milioane de euro la bugetul de stat în 2023, autoritatea de reglementare se așteaptă ca această cifră să scadă cu până la 22% în 2025. Asta se datorează reglementărilor prohibitive ale anumitor municipalități. În Slovacia, primăriile au puterea de a reglementa jocurile de noroc pe teritoriul lor.

Legea jocurilor de noroc din această țară a intrat în vigoare la 1 martie 2019, permițând operatorilor privați din afara granițelor să solicite licențe pentru pariuri sportive și cazinouri, deși licențele de pariuri sportive au devenit active abia la 1 iulie 2020.

Jocurile de noroc reglementate în Slovacia sunt pariurile sportive, pariurile pe cursele de cai, pokerul și jocurile de cazino. Loteria și bingo-ul sunt furnizate exclusiv de Tipos, o companie de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *